Simplitatea este forma adevăratei măreții.

Introdu adresa de e-mail:RSS Feed Follow on Twitter! Follow on Google Plus! Follow on Facebook!
Sponsori:

Diferențele de sex în arhitectura creierului uman

mvfÎn cadrul unui comentariu de-al său, Larry Cahil cercetător la Departamentul de Neurobiologie al universității din California dezbate una dintre cele mai controversate problematici actuale: diferența anatomico-structurală dintre creierul unui bărbat și creierul unei femei.

Bazându-se pe studiul recent al lui Ingalhalikar (2013), acesta explică cum prin intermediul tehnicii imagistice DTI (Diffusion Tensor Imaging)  sunt examinate paternurile tracturilor de substanță albă nervoasă în cazul bărbaților,cât și în cazul femeilor, și care sunt implicațiile diferențelor sesizate în urma acestei cartografieri cerebrale.

Astfel, cercetarea lui Ingalhalikar (2013) evidențiază faptul că bărbații  au un procentaj mai mare de materie albă decât femeile, creierul lor fiind specializat în comunicarea nervoasă intrahemisferică (în cadrul aceleiași emisfere cerebrale), spre deosebire de creierul unei femei, care, este specializat în comunicarea nervoasă inter-emisferică (între cele două emifere cerebrale), și are un procentaj mai mare de materie cenușie.

Prin urmare,  din punct de vedere al conectivității creierul unui bărbat il putem compara cu o mulțime de cutii ce nu se ating între ele, pe când creierul unei femei cu o ghem complex de fire interconectate (Larry Cahill).În mod esențial, deci, creierul unui bărbat este mai slab interconectat, atât în cadrul aceleiași emisfere cât și in afara ei, și tocmai din această cauză tinde să aibă o organizare  arhitecturală nervoasă, asimetrică . La femei însă, gradul de conectivitate este mai ridicat și în cadrul aceleiași emifere, și între cele două emisfere.

În final Larry Cahil subliniază că bărbații sunt structurați să faciliteze conectivitatea între percepție și acțiuni coordonate, iar creierul unei femei este conceput să funcționeze  între  analitic și intuitiv în cadrul mai multor procese.


Îţi place articolul? Recomandă-l şi prietenilor tăi!


Leave a Reply